Aquest hivern toca verd!

En la primera publicació del blog vam parlar de productes de tardor: la caça, els bolets i la tòfona. Avui fem un gir de 180 graus perquè l’arribada del fred de veritat ha introduït en els nostres menús uns ingredients boníssims i amb moltes opcions per a cuinar plats que ens escalfin una mica al cos. Avui us parlarem d’uns productes diferents, sobretot pel que fa al seu color: el verd. Parlem de pèsols, faves, cols i carxofes.

Comencem: els pèsols

Els més coneguts a Catalunya són els de pèsols de Llavaneres. En aquesta zona s’hi conrea la varietat de pèsol garrofal, que destaca per la seva dolçor. Les seves tavelles contenen pèsols més petits que la majoria.

Quan arriba l’hivern, comencem a trobar aquest ingredient en molts plats. Sovint són un acompanyament però també poden ser els protagonistes dels nostres àpats. Sense dubte, la recepta més coneguda i tradicional són els pèsols ofegats amb ceba, cansalada i botifarra, però també es poden fer estofats, per exemple amb sípia.

I les faves

Igual que passa amb els pèsols, les faves estan a mig camí entre la verdura i la llegum. Tot i que es consideren llegums, quan són frescos, el seu contingut nutricional està més a prop de les verdures que de les llegums. Les faves també les relacionem directament amb el fred, pensem sempre en un plat ben calent que ens doni una mica d’escalfor.

La manera més tradicional de cuinar les faves a Catalunya és fent-les a la catalana, amb ceba tendra, all tendre, botifarra i cansalada, però també podem trobar-les acompanyant alguns plats o saltejades amb algun peix, per exemple calamarcets. Ah, i també les podem confitar i fer-ne una amanida deliciosa!

Seguim: la col

Amb l’arribada del fred, aquesta magnífica verdura entra a les nostres cases. La col es pot menjar crua, bullida o guisada. La trobem durant tot l’hivern a molts plats de la cuina catalana.

La col és un ingredient gairebé imprescindible dels brous, però el seu plat estrella a Catalunya és el trinxat, que es cuina amb cansalada i botifarra. Amb les fulles de col també hi podem fer farcellets que podem omplir de verdures o fins i tot afegir-hi algun peix o alguna carn. Són bonissims!

Per últim, les carxofes?

Qui es pot resistir a unes bones carxofes? Són un ingredient molt versàtil a la cuina, el podem menjar de mil maneres diferents. Les carxofes, igual que les cols, són més bones com més fred fa perquè el fred impedeix que s’obrin i així conserven les parts interiors més blanques.

Podem menjar-les a la brasa, arrebossades, en truita, saltejades… I queden delicioses combinades amb foie o pernil! Les heu tastat?

I  acabem amb una recepta!

Arriba l’hora de la veritat, ara toca cuinar una mica, que després de tot el que us hem explicat, nosaltres hem agafat gana, i vosaltres? Ja hem anomenat aquest plat més amunt, avui cuinem faves a la catalana!

INGREDIENTS PER A 4 PERSONES

  • 1 quilo de faves pelades (equival més o menys a 4 quilos amb tavella)
  • 1 manat d’alls tendres
  • 3 cebes tendres
  • 150 grams de cansalada viada
  • 1 botifarra negra
  • 1 botifarra blanca crua
  • 1 manat de menta
  • oli i sal

ELABORACIÓ
En primer lloc, afegim l’oli en una cassola i a continuació hi tirem la ceba tallada ben petita. Ho coem a foc baix fins que la ceba comenci a suar. Llavors hi afegim l’all tendre, que també haurem tallat ben petit. Seguidament, hi afegim la cansalada viada tallada a daus petits i deixem que es vagi enrossint. Finalment hi posem la botifarra crua, també tallada a trossos, i hi afegim les faves.

faves

 

 

 

 

 

 

 

 

Ho cobrim tot d’aigua, hi posem sal al gust i afegim el manat de menta. Tapem i coem a foc viu durant uns 10-15 minuts, fins que la fava estigui tova. Ara és el moment d’afegir la botifarra negra a rodanxes. Seguidament tapem, retirem del foc, i deixem que s’acabi de coure a fora del foc amb el mateix vapor, durant uns 10 minuts més. I ja estarà llest per servir i menjar.

Bon profit!

 

PRODUCTES DE TEMPORADA

Cal Pere del Maset

Publicat: 09, 02 2017